Our blog

Ένας μάγειρας και το αγαπημένο του εστιατόριο

By piato in  
1, 2018
ΣΒΕΝ ΕΛΒΕΡΦΕΛΝΤK


ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ AQUA, ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ WOLFSBURG, ΓΕΡΜΑΝΙΑ

«Βλέπω τον εαυτό μου ως ένα δημιουργικό τεχνίτη πλήρους απασχόλησης. Έτσι πρέπει να είμαι, ειδάλλως όλα θα παραμένουν απλώς στη μετριότητα», λέει ο βραβευμένος μάγειρας, Σβεν Έλβερφελντ. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ζαχαροπλάστης στο Έσσεν και στο μεταξύ εργαζόταν ως μάγειρας ήδη στο Ντουμπάι και στο Κιότο. Αγαπημένος του ενδιάμεσος σταθμός: το «Ξενοδοχείο Minos Beach» στην Κρήτη. Στο ελληνικό νησί βρίσκεται και το αγαπημένο του εστιατόριο. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την υψηλή μαγειρική. Έχει να κάνει με την άψογη τέχνη.

Εστιατόριο «Πιάτο», Άγιος Νικόλαος Κρήτης. «Αυτό το κατάστημα βρίσκεται ακριβώς επάνω στη θάλασσα. Για μένα είναι ένας από τους ομορφότερους τόπους στην Κρήτη. Από τα μέσα της δεκαετίας του ʼ90 πηγαίνω τακτικά εκεί, ακόμη και με την οικογένειά μου. Λατρεύω τη γαστρονομία των αισθήσεων – κυρίως την πρωτοτυπία της κουζίνας, όπως αυτή σερβίρεται στο εστιατόριο «Πιάτο». Τόσο θερμά και απέριττα. Χταπόδι, σουπιές ή το καλαμάρι με τα δέκα πλοκάμια; Η φαντασία διεγείρεται. Ψητό ή τηγανητό; Αυτό το αφήνω εξ’ ολοκλήρου στην Άννα, τη μαγείρισσα. Μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο «πειράζει» και εμπλουτίζει τις παραδοσιακές σπεσιαλιτέ. Έχει πολύ καλή αίσθηση του γαστρονομικού πλούτου της γης της Κρήτης, των βοτάνων και των αρωμάτων. Τα βράδια με φίλους στο παραλιακό αυτό εστιατόριο είναι αξέχαστα. Ιδιαίτερα νόστιμες είναι οι γαρίδες σαγανάκι με σάλτσα ντομάτας, η φέτα και το λευκό ψωμί για να βουτάμε στη σάλτσα. Και όταν ζητάς το λογαριασμό, συχνά σου λένε: «Καλά, αργότερα. Έλα καλύτερα να πιούμε ακόμη ένα ουζάκι». Ακόμη ένα χαρακτηριστικό της Κρήτης. Η άποψή μου: Πέντε αστέρια για τη φιλοξενία!»